ga naar startpagina

Romee Kanis

 

 

Annelies Jonkhart

 

 
 

 

De auteur van haar monografie ‘ Geboren in Geborgenheid’ , kunstrecensent Wim van der Beek, verwoordt het als volgt: “ een bijzonder spanningsveld ontstaat waar de frisheid van vers fruit en de helderheid van glas contrasteert met voorwerpen die in gehavende staat verkeren. Opmerkelijk is de werking van licht en donker in de achtergrond. Soms lijkt zelfs de suggestie van een bewolkte lucht te bestaan. De vibrerende kleurvelden doen eerder denken aan een ademende huid dan aan een straks kleurvlak dat de speelruimte van de voorwerpen afbakent.” 
In haar realistische schildertrant vindt Annelies  het een uitdaging om de voorwerpen of het fruit van een extra dimensie te voorzien. Voor haar moeten ze duidelijk uitstijgen boven de werkelijkheid, veel meer zijn dan het individuele geschilderde object op zich.  Met fijn penseel maar vaak ook het paletmes wil zij de uitgebalanceerde compositie tot nieuw leven brengen. Door het inkaderen van de compositie, soms ook met verbindende elementen ,alsmede de kleureffecten van de diverse olieverflagen vertelt dit werk voor haar wat zij als kunstenaar beoogt:  met eenvoudige middelen emoties oproepen.

 

 

 

Annelies Jonkhart heeft de afgelopen jaren regelmatig exposities gehad bij vooraanstaande galeries als Galerie Bonnard , Galerie De Groote Noord, Collectie Harms Rolde, Galerie O.L.Vrouweplein  e.a.  Ook zijn haar olieverf-schilderijen te zien op diverse Nederlandse kunstbeurzen.  In de U.S.A. was haar werk vertegenwoordigd in enkele galeries in zowel Salt Lake City, Provo als Park City. Recentelijk had zij solo-exposities (2007 en 2010 ) in het Museum in Koog aan de Zaan en in 2011 nam zij deel aan de expositie ‘ Jonge en Oude Meesters’ in Museum De Zwarte Tulp.  
Het werk van Annelies Jonkhart is opgenomen in een groot aantal  privé collecties in zowel Europa als de V.S.  In Nederland is haar werk ook aanwezig in musea, zoals het Goltziusmuseum, en instellingen zoals o.m. het stadhuis van Zaanstad.

< vorige pagina