ga naar startpagina

Romee Kanis

 

 

Jes Daalderop

 

 
 

 

Haar draai techniek is nog steeds op hoog niveau. Jes laat zich vaak inspireren door de oervorm, zowel in gebruiksgoed, kom, vaas, schaal en ook in haar vrije werk. Haar glazuren
en vormgeving  zijn duidelijk familie van rots of schelp en wat wind water zon doet met steen. Die erosie, die oervorm reflecteert duidelijk in haar steengoed en porselein. Haar voorliefde en bedrevenheid van de Japanse kalligrafie is terug te vinden in haar penseelvoering op de scherf. Haar geraffineerde glazuren  zowel oxidatief als reductief gestookt, noden uit tot betasten. Haar ‘Ossenbloed’ en Shue blauw  beginnen legendarisch te worden .
Sinds kort is het Universum in al zijn gradaties een inspiratiebron voor veel van haar objecten.
Jes werkt vanuit een fascinatie voor materie en erosie. De scheikunde van de natuur is een wonder en uniek per plek, land, continent.
Immers van verschillende soorten kleien elementen maken mensen – al eeuwen – uniek steengoed en glazuur.
In de lagen van de aarde blijft de oorsprong van die klei en het aardewerk bestaan en erodeert wéér.
Een prachtig gerustellende cirkel van begin en eind, leven en dood.
Het gevoel dat alles samenhangt, van de kleinste kruimel op aarde tot sterrenstof vanaf de ‘big bang’ tot aan nu., houdt Jes bezig.
Vanuit  die holistische visie, kijkt ze naar het universum en voelt zich verbonden.
Verbonden met kometen, die haar vrolijk maken, als ze door de atmosfeer schieten, in de wetenschap dat de materie van een komeet ook op aarde voorkomt.
Verbonden met de planeten, die door de Griekse mythologieën nieuwsgierig maken naar hun invloed op de aarde, op ons.

In deze expositie laat Jes werken zien, waarin ze op een speelse manier die verbondenheid laat zien:”Het leven is tenslotte fantastisch”!

 

 

< vorige pagina